Co smacznego można zjeść w Turcji? To pytanie z pewnością stawia sobie każdy turysta wybierający się na wakacje do tego państwa.
Turecka restauracja z widokiem na miasto i port (fot. własna)
Pewnie większość wczasowiczów w swoich hotelach korzystać będzie z oferty Turcja All Inclusive 2024, a to nie do końca dobra metoda by posmakować prawdziwie tureckich dań. Mimo to na pewno uda nam się skosztować tureckiej kuchni w czasie hotelowych posiłków. A do tego przecież zawsze pozostanie nam też możliwość zasmakowania Turcji w czasie naszych wędrówek po tym kraju.
W centrach miast bez problemu wypatrzymy szyldy największych światowych sieciówek. To wynik napływu turystów z całego świata. W konsekwencji w tureckich restauracjach coraz częściej serwowane są dania kuchni międzynarodowej. Tak dzieje się zazwyczaj w większych restauracjach, więc jeśli chcemy zjeść coś tureckiego, szukajmy raczej tych mniejszych. Są jeszcze miejsca gdzie kucharze serwują dania typowo tureckie. A co do niech należy?
Zaczynamy od napojów, a my Polacy tak mamy, że chętnie smakujemy mocnych trunków serwowanych w innych krajach. Zatem jaki alkohol piją w Turcji? To Raki, czyli wódka o anyżowym smaku, destylowana głównie z winogron, fig lub rodzynek. Tą tradycyjną wódkę podaje się zawsze z wodą. Raki po rozcieńczeniu wodą mętnieje. Najpopularniejszym piwem produkowanym i serwowanym w Turcji jest Efes Pilsen. W restauracjach proponujemy również posmakować lokalnych win. Po za restauracją na ulicznych straganach serwowane są soki głównie ze świeżo wyciskanych na naszych oczach schłodzonych pomarańczy. Po za swoim wyśmienitym smakiem, doskonale gaszą pragnienie i są na prawdę tanie.
Turecki sklep z przyprawami (fot. własna)
W Turcji nie zjemy wieprzowiny. Mięsne posiłki serwowane są zazwyczaj z jagnięciny lub wołowiny. Baranina to dla Turka najsmaczniejsze mięso, a to właśnie z niego przyrządzane są tureckie kebaby. Kawałki dobrze przyprawionego baraniego mięsa, opiekane są na pionowym rożnie, a następnie ścinane i serwowane. Oprócz tradycyjnego kebabu, kucharze serwują również smażone kotleciki z mesą cielęcego i jagnięcego z dodatkiem przypraw i pietruszki nazywane Kofteler. Rewelacyjne w smaku są również siekane mięsa, marynowane ryby, przeróżne sałatki, przystawki, zakąski. Grillowane warzywa z sosami to propozycja dla osób dbających o linie. A na deser zjemy słodycze, torciki, ciasta, które mają swój charakterystyczny smak.
Stragan z arbuzami (fot. własna)
Powyższe informację można podsumować jednym zdaniem. Kuchnia turecka to bogactwo dań. Każde smaczne, inne, ciekawe, warte posmakowania. Nic więc dziwnego, że smak tureckiego kebabu podbija świat i serwowany jest poza granicami Turcji.